5 BB ve 420 A Amerikan Asma Anaçlarının Köklenme Oranları ve Kök Kaliteleri Üzerine Farklı Köklendirme Ortamları ile IBA Dozlarının Etkileri - Mustafa Kelen; İsmail Demirtaş (Journal of Agricultural Sciences)
1999 Yı l ı nda Eğirdir Bahçe Kültürleri Araşt ı rma Enstitüsü'nde yürütülen bu çal ışmada, Amerikan asma anaçlar ı ndan 5 BB ve 420 A'n ı n köklenmeleri ve kök kaliteleri üzerine farkl ı köklendirme ortamlar ı perlit, perlit+kum 1:1 , perlit+kum+toprak 1:1:1 ile IBA dozlar ı n ı n kontrol, 1000, 2000, 3000 ppm etkilerinin belirlenmesi amaçlanm ışt ı r. Araşt ı rma kapsamı nda, anaçlar ı n köklenme oranlar ı % , kök say ı lar ı adet , kök uzunluklar ı cm ve kök ağı rl ı kları g saptanm ışt ı r. Elde edilen sonuçlara göre; 5 BB anac ı nda köklenme oran ı , kök say ı s ı , kök uzunlu ğ u ve kök a ğı rl ığı bak ı m ı ndan %88.7, 19.2 adet, 26.7 cm ve 5.13 g de ğ erleri ile s ı ras ı yla perlit ortam ı nda 1000 ppm, perlit+kum ortam ı nda 3000 ppm, perlit ortam ı nda 1000 ppm ve perlit ortam ı nda 1000 ppm uygulamalar ı daha iyi sonuç vermiştir. 420 A anac ı için ise ayn ı özellikler bak ı m ı ndan %82.7, 11.5 adet, 26.5 ile 26.2 cm ve 3.54 g ile s ı ras ı yla perlit ortam ı nda 1000 ppm, perlit+kum ortam ı nda 3000 ppm, perlit ortam ı nda 1000 ve 2000 ppm ve perlit ortam ı nda 1000 ppm uygulamalar ı daha iyi sonuç vermiştir. Genel olarak köklenme oran ı ve kök say ı s ı bak ı m ı ndan 5 BB anac ı n ı n daha üstün olmas ı na karşı l ı k, kök uzunlu ğu bak ı m ı ndan 420 A anac ı ndan daha yüksek de ğ erler elde edilmiştir. Kök a ğı rl ı kları bak ı m ı ndan ise anaçlar aras ı ndaki farkl ı l ı k istatistiksel olarak önemsiz bulunmu ştur