VIKTIMOLOJI (MAĞDURBILIM) GÖZLÜĞÜNDEN AVRUPA’DA YABANCI MENŞELİ İNSANLARIN DRAMI / THE TRAGEDY OF FOREIGN-ORIGIN-PEOPLE IN EUROPE FROM THE VIEWPOINT OF VICTIMOLOGY - Sinan ÇAYA (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Garip bir tecelli gibi gözükse de, demokrasi ve insan haklarında dünyada öncü gözüken yaşlı Avrupa kıtasında yabancı kökenli insanlar, o ülkelerin yerlilerine nispetle, en azından bazı kesimler tarafından, muntazaman farklı muamelenin özneleri olmaktadırlar. Bu durum hafif şekliyle ayrımcılık biçiminde tezahür etmekle birlikte; kimi zaman fiziksel şiddet dahi söz konusu olmaktadır. Nefret suçlarının sayısı azımsanamaz. Türkiye’de bir ecnebi fazladan misafirperverlik görürken; o toplumlarda ise tam aksine bir sosyal yoksunluk ile karşı karşıya bırakılabilmektedir. Aktif ırkçı tutumlar marjinal kişilerin harcı olsa bile toplumun çoğunluğunda ilgisiz kalma eğilimi varsa bu bile çok tehlikeli ve ürkütücüdür.