Nivo iskorišćavanja šuma u zaštićenim područjima Republike Srpske - Srđan Ljubojević; Dane Marčeta (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Prema dokumentaciji Svjetskog centra za praćenje zaštite prirode (World Conservation Monitoring Centre), u Bosni i Hercegovini postoji 21 zaštićeno područje. Dobar dio zaštićenih područja se nalazi na teritoriji Republike Srpske. Među njima su dva Nacionalna parka, dva pejzažna parka, dva prirodna rezervata, tri prašume itd. Prema kriterijumima Evropske unije minimalno 5% od ukupne površine neke države treba da se nalazi po zaštićenim područjima. Mi se još uvijek nalazimo daleko ispod tog postotka, što navodi na zaključak da će u skorije vrijeme doći do izdvajanja novih zaštićenih područja i u našoj zemlji. U pojedinim kategorijama zaštićenih područja dozvoljno je korištenje šumskih resursa. Korišćenje šumskih resursa u zaštićenim zonama je veoma kompleksan posao, posebno zbog činjenice da ta područja moraju da zadrže neke karakteristike koje su specifične za njih i zbog kojih su i izdvojena kao zaštićena područja. Posebno imajući u vidu da zaštićena područja u našoj zemlji dobrim dijelom zavise od ekonomskog profi ta ostvarenog korištenjem šumskih resursa. U radu su predstavljeni rezultati istraživanja o dosadašnjem nivou iskorištavanja u zaštićenim područjima koja se nalaze u RS.