Standart Penetrasyon Deneyi (SPT) ile Kartepe (İzmit) Deniz Hava Üs Komutanlığı Hangar İnşaat Alanı Zemininin Sıvılaşma Potansiyelinin Araştırılması - Ali ATEŞ (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışma, Kartepe Deniz Hava Üs Komutanlığı (İzmit) bölgesinde askeri amaçla yapılması planlanan hangar inşaatı zemininin jeolojik ve jeoteknik özelliklerini ortaya koymak ve olası bir deprem etkisinde oluşabilecek hasarların önceden tahmin ve tespitine yönelik yapılan çalışma kapsamında elde edilen SPT verileri kullanılarak sıvılaşma potansiyeli belirlenmesini içermektedir. Bu amaçla, yapı oturma alanında yapılan 9 adet sondaj çalışmasına ait olan SPT verileri kullanılmıştır. Çalışma alanından yaklaşık25 kmgüneyinde “Kuzey Anadolu Fay Zonunun kuzey kolu” yer almaktadır. Bu fay zonunun yapı alanını etkileyebileceği ve en büyük ivmeyi yaratabileceği varsayılarak, sıvılaşma potansiyelini araştırmaya esas alınmıştır. Toplam147 kmuzunluğundaki bu fay zonunun, olası bir depremde 1/3’nün kırılması tahmin edilerek, moment magnitüdü 7.5 ve normal atımlı faylar ve Türkiye için geliştirilen deprem atenasyon eşitliği kullanılarak 0,4g büyüklüğünde yatay deprem ivmesi oluşabileceği hesaplanmış ve SPT verileri kullanılarak sıvılaşma analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, hangar inşaatı yapılacak alanda, 5 nolu lokasyon ve çevresinde düşük dereceli sıvılaşma riski taşıdığı ortaya konulmuştur.