Wierzę w Kościół communio – wyzwaniem dla homilijnego przepowiadania - ks. Wojciech Turowski (Studia Teologiczne)
Najbliższy rok w duszpasterstwie upłynie pod hasłem: „Wierzę w Kościół Chrystusowy”. Treść zaproponowanego przez Episkopat Polski hasła odsyła do Kościoła i zapytania się czym on jest oraz znalezienia odpowiedzi co znaczy wierzyć w Kościół Chrystusowy. W obecnych czasach Kościół jest notorycznie krytykowany. Częste ataki są nieuzasadnione i wynikają z nieznajomości czym jest tak naprawdę Kościół, który jest Bosko – ludzki. Nie wystarczy widzieć w nim tylko to co zewnętrzne, ludzkie; należy dostrzegać obecnego w nim żywego Boga, który jest Duchem. Artykuł jest homiletyczną refleksją ukierunkowaną na soborowe rozumienie Kościoła jako communio. W artykule zwrócono uwagę na następujące istotne sprawy, które pomogą w głoszeniu orędzia wiary w Kościół, a są nimi: Istotne problemu w postrzeganiu wiary w Kościele i Kościół; Co znaczy wierzyć w Kościół communio; Trójca Przenajświętsza  wzorem relacji w Kościele; Głoszenie słowa Bożego buduje więź w Kościele oraz istotna rola sakramentu chrztu i Eucharystii w soborowym ujęciu communio Kościoła. Artykuł kończą wnioski i postulaty, z których najistotniejsze, to głoszenie homilii z entuzjazmem, w duchu soborowego nauczania i biblijnego rozumienia communio. Głosiciel nie może zapominać, że to od jego słów dużo zależy czy wywiąże się u słuchaczy żywa relacja z Bogiem, który do nich przemówił. Nie powinno zabraknąć prawdy, że Kościół jest Boży, a nie tylko ludzki; jest Chrystusowy, gdzie przez sakramenty dochodzi się do rozumienia i doświadczenia co znaczy communio.