Film antropologiczny – antropologia filmu - Sławomir Sikora (Kwartalnik Filmowy)
Film etnograficzny w Polsce (mimo często ciekawych i ważnych przykładów) nie jest dziedziną silnie reprezentowaną. Lepiej ma się antropologia filmu, rozumiana jako dziedzina zdecydowanie szersza, zajmująca się funkcjonowaniem filmu w kulturze, traktowanego wówczas na przykład jako ważne świadectwo kulturowe czy forma neomitologii. Tak rozumiana antropologia filmu mieściłaby się w szerokiej formule antropologii wizualnej, dziedziny, która próbuje badać funkcjonowanie wizualności w określonej kulturze. Autor próbuje przedstawić specyfikę filmu etnograficznego (antropologicznego) w odniesieniu do szerszego zainteresowania antropologów filmem.