Функціональний дизайн оздоблювальних елементів байкерської куртки із за-стосуванням екологічних матеріалів - Serhiy Pustiulha; Ihor Golovachuk; Volodymyr Samchuk; Polina Shenderuk (теорія та практика дизайну)
В роботі наведено результати розробки та запровадження основних принципів функціонального дизайну оздоблювальних елементів для одягу байкера із застосуванням екологічних матеріалів. Метою роботи є аналіз сучасного дизайну байкерської куртки, як одного із основних байкерських атрибутів, а також розробка та запровадження базових принципів функціонального дизайну оздоблювальних елементів для одягу байкера із застосуванням екологічних матеріалів. Об’єктом дослідження є байкерська куртка — «косуха». Предметом дослідження є функціональний дизайн оздоблювальних елементів, який можна виконати із залученням екологічних матеріалів. Функціональність байкерських мотокурток, як основного елементу одягу байкера, класифікується за двома параметрами: економічність та фізіологічність. Ознаками економічності байкерської куртки виступають її довговічність і практичність. Індикаторами економічної функціональності «косух» виступають: її темні, не маркі кольори, застосування при їх виготовлені натуральної шкіри. Під фізіологічною функціональністю байкерської куртки мається на увазі її зручність та комфортність. До індикаторів фізіологічної функціональності куртки відносяться показники, основними із яких є: властивість не сковувати рухів власника, добре захищати його від поганої погоди, наявність функціональних кишень, наявність підсилення спеціальними елементами безпеки. Кожна із байкерських «косух», маючи функціональну та декоративну складові, в різних ситуаціях може виконувати як функцію зручності та комфорту, так і бути позбавленою будь-якої функціональності. Тому, такі поняття, як функціональність та індивідуальна оздобленість байкерських курток є теоретично ситуативними характеристиками. У роботі виконано історичний екскурс етапів становлення філософії байкарського руху. Проведено аналіз підходів до сучасного дизайну байкерської куртки, як одного із основних байкерських атрибутів. Виокремлено ряд особливостей, які вирізняють байкарську куртку від стандартних її варіантів. Проаналізовані чинники, які впливають на функціональні характеристики зовнішнього одягу байкера. Розглянуто вплив елементів індивідуального оздоблення байкарських курток на їх безпекові властивості. На основі аналізу сформовано основні принципи оптимізації дизайну байкерських курток «косух». Розроблено та запроваджено підходи до удосконалення дизайну індивідуальних оздоблювальних елементів для одягу байкера із застосуванням екологічних матеріалів