Taberî'nin Et-Tabsîr Fî Me'âlim'd-Din Adlı Eserinde İmanın Mahiyeti ve Büyük Günah İşleyenlerin Durumu - Muhammed Yuşa Yaşar (Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi)
Tefsir ve tarih alanlarındaki eserleri ile tanınan Taberı? (310/923) et-Tabsîr fî meâlimi’d-dîn ve Sarîhu’s-sünne isimli eserlerinde kelâmla ilgili konuları ele almıştır. Tabsîr, Taberı’nin Taberistan’ın A? mül şehrindeki hemşehrilerinin sorduğu sorulara verdiği cevapları içermektedir. Taberı, bu risalesinde Mu‘tezile’ye karşı çıkarken ‘selef’ düşüncesini ön plana çıkarmakta ve yer yer aklı? değerlendirmeler yapmaktadır. Taberı,? öncelikle imân konusunda- ki kelâm ekollerinin görüşlerini belirtmekte, sonrasında “imânın kalp ile tasdik, dil ile ikrâr, azâlarla amel olduğunu belirtmektedir. İmânda istisnâ meselesinde bir kimsenin mutlak olarak mü’min şeklinde isimlendirilme- sini câiz  görmemektedir. İmânın artması ve eksilmesi ile ilgili meselede ‘selef’  gibi imânın artmakta ve eksilmekte olduğunu düşünmektedir. Taberı’ye göre büyük günah işleyenler Allah’â ve Resûlüne imân etmeleri sebebiyle mü’mindirler, onlara mutlak olarak Müslüman denilebilir. Büyük günah işleyenlerin affı Allah’ın takdirindedir, dilerse affeder dilerse günah-p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 2.0px; text-align: justify; line-height: 8.3px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p2 {margin: 1.8px 0.0px 0.0px 2.0px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 2.0px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}span.s1 {letter-spacing: -0.2px}span.s2 {letter-spacing: -0.1px}span.s3 {letter-spacing: 0.1px}span.s4 {letter-spacing: -0.9px}span.s5 {letter-spacing: 1.9px}span.s6 {letter-spacing: -0.7px}span.s7 {letter-spacing: -0.8px}span.s8 {letter-spacing: -1.2px}span.s9 {letter-spacing: 1.6px}span.s10 {letter-spacing: 0.3px}span.s11 {letter-spacing: 3.0px}span.s12 {letter-spacing: -2.2px}span.s13 {letter-spacing: 0.6px}span.s14 {letter-spacing: -0.4px}span.s15 {letter-spacing: -0.6px}span.s16 {letter-spacing: -0.5px}span.s17 {letter-spacing: 0.8px}span.s18 {letter-spacing: 0.5px}span.s19 {letter-spacing: -0.3px}span.s20 {letter-spacing: 2.8px}span.s21 {letter-spacing: 1.2px}span.s22 {letter-spacing: 0.9px}span.s23 {letter-spacing: 1.0px}span.s24 {letter-spacing: 1.1px}span.s25 {letter-spacing: 3.1px}span.s26 {letter-spacing: 0.7px}span.s27 {letter-spacing: 1.4px}ları sebebiyle Cehennemde azab eder.