ПРАКСА ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА У ОДНОСУ НА ПРАВО ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ - Љиљана Мијовић (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
Процес приступања Европске уније Европској конвенцији о основним људским правима и слободама, као уговорне стране, али и стран- ке у поступку пред Европским судом за људска права, је у току и зависи од преговора који се воде. Без обзира на то, већ дужи низ година Европски суд за људска права се бави одређеним питањима везаним како за право Европске уније, тако и за међусобни однос држава чланица и саме Уније. У почетку ове праксе, тиме се врло опрезно бавила Комисија за људска права, више са теоретског, него са практичног аспекта, да би тек инсти- туционализовањем Европског суда за људска права биле створене прет- поставке за судско одлучивање у предметима од великог правног значаја, произашлим из праксе. Овај чланак се бави неким од тих питања.