Rzeczywistość jest ciekawsza. Ze Stanisławem Lemem rozmawia Łukasz Maciejewski - Łukasz Maciejewski (Kwartalnik Filmowy)
Łukasz Maciejewski rozmawia ze Stanisławem Lemem o adaptacjach filmowych jego prozy, o „optysemizmie”: rzeczywistości, w stosunku do której ani optymizm, ani pesymizm nie są terminami usprawiedliwionymi, a pojęcia sacrum i profanum wzajemnie się przenikają, o sektach, internecie, bełkocie informacyjnym, badaniach nad ludzkim genomem, współczesnej sztuce, Harrym Potterze, kinie, telewizji, literaturze fantastycznej i zmierzchu kultury wysokiej.