ВИКОРИСТАННЯ ЕНДОСКОПІЧНОЇ МАМОДУКТОСКОПІЇ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ХІРУРГІЧНОЇ ТАКТИКИ ПРИ ПАТОЛОГІЧНИХ ВИДІЛЕННЯХ З ГРУДНОГО СОСКА - І. І. Smolanka; O. A. Aksonov; H. A. Bilonenko (Клінічна хірургія)
Визначені можливості використання ендоскопічної мамодуктоскопії (ЕМДС) для оптимізації хірургічної тактики при патологічних виділеннях (ПВ) з грудного соска (ГС) у 125 жінок. Відповідно до методик маркування внутрішньопротокових новоутворень (ВПНУ) з використанням індигокарміну або поліамідної нитки у 71 пацієнтки здійснювали стандартну ЕМДС і дуктектомію, у 53 — застосовані власна методика подвійного маркування ВПНУ під ендоскопічним і ехографічним контролем та авторський спосіб вибору хірургічної тактики з огляду на індивідуальні особливості артеріального кровопостачання в ділянці грудного кружальця. Впровадження запропонованих методик сприяло збільшенню (з 32 до 94,6%) частоти виконання менш травматичної селективної дуктектомії, зменшенню з (55,4 ± 4,8) до (33,8 ± 3,9) см3 об'єму видалених тканин, з 6,7 до 1,8% — частоти виникнення ускладнень, на 3 доби — тривалості госпіталізації хворих.