Urbar samostana Svetoga Petra u Šumi iz 1714. godine - Daniela Juričić-Čargo (Vjesnik Istarskog Arhiva)
U uvodnom tekstu autorica daje osnovne podatke o urbaru i analizu njegova sadržaja. Tekst je prijepis iz 19. st. urbara potvrđenog 1714. g., a pisan je talijanskim jezikom. On predstavlja zapravo nagodbu između samostana (zemljišnogposjednika) i njegovih podložnika, pa ga autorica naziva nagodba-urbar. Osim podavanja i obveza podložnika on sadržava i uređenje uprave i nižeg sudstva unutar zemljišnog posjeda samostana. U drugom dijelu donosi se tekst urbara i tekst ugovora o njegovoj ratifikaciji 1807. g. nakon što su grofovi Montecuccoli kupili samostanski posjed.