АНАЛІЗ ФІНАНСОВИХ ПОКАЗНИКІВ 10 КРУПНІШИХ АВІАКОМПАНІЙ СВІТУ - О. В. Пугін (Ekonomìčnij Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni "Kiïvsʹkij Polìtehnìčnij Institut")
У статті представлено результати аналізу фінансових та операційних показників 10 провідних авіакомпаній світу за період 2019–2023 років. Основним інструментом оцінки використано гармонійний індекс, який враховує рентабельність, ліквідність, ефективність та вартість пасажиро-кілометра. Дослідження показало значну варіативність показників між авіакомпаніями та їхню адаптацію до глобальних викликів, зокрема пандемії COVID-19. Провідні компанії, такі як Delta Air Lines, United Airlines та Emirates, демонструють стабільно високі показники завдяки ефективному управлінню ресурсами та інноваційним стратегіям. Водночас деякі компанії, такі як China Southern Airlines, стикаються з труднощами через високі витрати та низьку операційну ефективність. Запропонований підхід дозволяє комплексно оцінити ефективність діяльності авіакомпаній і слугує основою для формування рекомендацій щодо підвищення їх конкурентоспроможності.