Muhammed Şerif el-Hüseynî el-Alevî ve Huccetü’z-Zakirin Li-Reddi’l- Münkirin isimli eseri - Abbasali Alizade (Edeb Erkan)
Bu çalışma, Muhammed Şerif el-Hüseynî elAlevî ve Huccetü’z-Zakirin Li-Reddi’l-Münkirin” isimli eseri konu edinmektedir. Makalede, Huccetü’z-Zakirin Li-Reddi’l-Münkirin’nin Süleymaniye Kütüphanesi, Reşid Efendi, No: 372’de bulunan nüshası değerlendirilmiştir. Eserde Yesevîlik, Ahmed Yesevî, Ahmed Yesevî’nin halifeleri, cehrî zikir, Yesevîlik ve Nakşîbendîlik gibi konular yer almaktadır. Muhammed Şerif el-Hüseynî el-Alevî ve Huccetü’z-Zakirin Li-Reddi’l-Münkirin, Yesevîlik konusunun önemli kaynaklarından birisidir. Eserin müellifi Muhammed Şerif el-Hüseynî el-Alevî, hem Yesevî hem de Nakşîbendî şeyhidir. Huccetü’z-Zakirin Li-Reddi’l-Münkirin, mukaddime ve üç bölümle bir tetimme’den oluşmaktadır. Makalede Süleymaniye Kütüphanesi, Reşid Efendi, No: 372’da bulunan yazma nüsha değerlendirilmiştir. Çalışmada, eserin konu ve bölümleri ayrıntılı bir şekilde tanıtılmıştır. Muhammed Şerif el-Hüseynî elAlevî eserinde, zikir, hafi cehrî ve özellikle cehrî zikrin delillerini ayet, hadis ve farklı eserlerden yararlanarak aktarmaktadır. Muhammed Şerif el-Hüseynî el-Alevî ve Huccetü’z-Zakirin Li-Reddi’l-Münkirin’inde verilen bilgiler, farklı kaynaklarla birlikte değerlendirilip genişletilmiştir. Sonuç olarak yazar eseri ve eserinin içeriği Yesevîlik ve Yesevîlik Nakşîbendîlik etrafında değerlendirilmiştir. Müellifin tarikat silsilesi Ahmed Yesevî’nin halifesi Hakim Ata olarak bilinen Süleyman Bakırgani’ye ulaşmaktadır. Müellifin tarikatı dikkate alındığında Yesevîlik ve Nakşîbendîlik tarikatı arasındaki ilişkiyi zikir konusu etrafında aktarmış ve bu ilişkinin takip edilmesi bakımından eser, önemli bir yere sahiptir.