Det «nye» kvenske hjemmet? Kunstprosjekt som musealt brudd - Gyrid Øyen (Norsk Museumstidsskrift)
Sammendrag Denne artikkelen undersøker hvordan forestillingen om museet som «et hjem» for den nasjonale minoriteten kvener/norskfinner ble utfordret og forsterket gjennom samtidskunstprosjektet og utstillingen «Kven Connection». Gjennom å følge hvordan kunstprosjektet ble oppfattet, kommunisert og diskutert, problematiseres kulturpolitiske forventinger til minoritetsrepresentasjoner med fokus på fornyelse, mangfold og inkludering i museer. Brudd brukes som et analytisk verktøy for å fremheve virkninger og mulighetsrom som oppstod underveis i prosjektet i møte med lokal museumspraksis. Studiet viser noen av grepene som praktiseres for å synliggjøre kulturarven til en nasjonal minoritet, med følger for minoritetens medbestemmelse.