Favna nočnih metuljev (Lepidoptera) na izbranih osvetljenih cerkvah v Sloveniji - Matjaž Jež; Valerija Zakšek; Radovan Štanta; Bojan Zadravec; Rudi Verovnik (Natura Sloveniae)
Negativni vpliv svetlobnega onesnaževanja na nočne metulje je znan, vendar premalo raziskan pojav. V letih 2011–2013 smo na 15 izbranih cerkvah v različnih biogeografskih regijah Slovenije in na Koči na Sabotinu preučevali nočne metulje na osvetljenih delih fasad. Skupno smo zabeležili 609 vrst nočnih metuljev, kar je približno 20 % vseh v Sloveniji živečih vrst metuljev. Največ vrst je bilo najdenih na Koritnem na Pohorju (214 vrst) in na Koči na Sabotinu (213 vrst). Na tej lokaciji je bilo ugotovljenih tudi največ ogroženih vrst metuljev v Sloveniji, in sicer osem od skupno 18 vrst. Glavni razlog za takšen odklon je ohranjenost habitatov v okolici osvetljenega objekta, deloma pa tudi dejstvo, da tu ni bilo svetlobnega onesnaževanja, saj objekt pred raziskavo ni bil nikoli osvetljen. Ugotavljamo, da svetlobno onesnaženje privablja veliko število vrst nočnih metuljev, zato bi ga bilo treba ustrezno omejiti; tako z ustrezno zakonodajo kot tudi v praksi. V prispevku podajamo natančnejše podatke o razširjenosti nekaterih redkih vrst, zbranih pred in med to raziskavo.