De sosiale fellesskaps formvariasjoner - Ulf Torgersen (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
Stein Rokkans skjema for analyse av norsk politikk har vært mye anvendt. Hans fem dimensjoner er, uttrykt i stikkords form, disse: mål, moral, territorium, konflikter mellom konsumenter og produsenter av landbruksprodukter, og konflikter mellom arbeidskjøpere og arbeidere. Men hvor hentet han de fem dimensjonene fra, og hva slags overliggende systematikk av typer sosiale fellesskap gjorde han bruk av når han plukket ut disse framfor andre? Han sa lite om dette, noe som begrenset hans egen analyse og gjorde det vanskelig å fange opp endringer, bl.a. veksten av velferdsstaten. Denne artikkelen er et forsøk på å trekke ut noen slike typer fellesskap, og på dette grunnlaget prøve å si noe om hvordan de skiller seg fra hverandre med hensyn til politisk aktivitet, organisasjonsgrad, type av fellesskapsfølelse og andre politisk viktige trekk.