Визначники стилістичних характеристик у відеоіграх - Тетяна Божко; Олександра Слюсаренко (Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну)
Мета публікації полягає у встановленні сукупності визначників, що впливають на створення художньої стилістики майбутніх відеоігор, дослідженні ступеня впливовості кожного з них та обумовлених ними художньо-образних властивостей і  характерних стилістичних ознак персонажів та локацій у відеоіграх. Методи дослідження. Застосовано емпіричний, індуктивний та аналітичний методи, що передбачають дослідження впливу сучасних графічних стилістичних течій на сучасні відеоігри. Наукова новизна. Встановлено, що основними визначниками сучасних графічних стилістичних течій у  відеоіграх є  технічні характеристики, графічні налаштування та просторова структура комп’ютерної гри, що, в свою чергу, впливають на наративну концепцію, рівень деталізації зображень, техніку малювання та колористичне вирішення. В контексті отриманих результатів розглянуто різні типи ігрових рушіїв, графічних налаштувань та варіативні  можливості організації просторової структури та проєкцій у  відеоіграх. Висновки. Відеоігри, як форма мистецтва, зазнають постійних трансформацій, зумовлених синтезом змін у технологіях та еволюцією естетичних цінностей і  стилістичних уподобань як гравців, так і розробників відеоігор. Отже, деталізоване висвітлення всієї сукупності визначників і  усвідомлення їхньої впливовості на стилістичні характеристики персонажів та локацій сприяє утворенню стилістичного розмаїття відеоігор і  уможливлює його подальший варіативний розвиток. Встановлено, що на стилістичні характеристики персонажів та локацій найбільш по-тужно впливають сучасні графічні технології та властивості ігрових рушіїв. Інтегруючись з наративною концепцією, техніками візуалізації та колірною палітрою гри, ці визначники забезпечують унікальний набір кольорів, форм, текстур, візуальних та анімаційних ефектів, що в сукупності забезпечують певну стилістичну течію в  комп’ютерних іграх. Такі течії можуть реалізуватись у піксельній, ілюзорно пласкій, низько або високо полігональній графіці, що дозволяють створити унікальну атмосферу кожної гри та очікувані емоційні враження гравців.