NAUJAI STUDIJAS BAIGUSIÅ² IR Ä®SIDARBINUSIÅ² SVEIKATOS PRIEÅ½IÅªROS Ä®STAIGOSE RADIOLOGIJOS TECHNOLOGÅ² INTEGRACIJA DARBO RINKOJE - Darija KriÅ¡taponytÄ—; Ingrida ViliuÅ¡ienÄ—; Aurika VanckaviÄienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
UÅ¾sienio literatÅ«roje jau daugelÄ¯ metÅ³ mokslininkai tiria sveikatos prieÅ¾iÅ«ros sriÄiÅ³ specialistÅ³ adaptacinÄ¯ periodÄ… ir jo patirtis, Ä¯vardindami, kad didelÄ— dalis naujai kvalifikacijÄ… Ä¯gijusiÅ³ asmenÅ³ patiria realybÄ—s Å¡okÄ… ir svarsto apie galimybÄ™ keisti savo darbÄ… specifikÄ…. Nuo 2015 metÅ³ Lietuvoje radiologijos technologo profesija Ä¯gyjama aukÅ¡tojoje mokykloje baigus radiologijos studijÅ³ programÄ…, taigi pirmieji absolventai darbo rinkoje â€“ tik penkeri metai. Å iuo tyrimu buvo siekiama atskleisti, kokios naujai studijas baigusiÅ³ ir Ä¯sidarbinusiÅ³ sveikatos prieÅ¾iÅ«ros Ä¯staigose radiologijos technologÅ³ patirtys. Tyrimo objektu pasirinktos naujai studijas baigusiÅ³ ir Ä¯sidarbinusiÅ³ sveikatos prieÅ¾iÅ«ros Ä¯staigose radiologijos technologÅ³ integracijos darbo rinkoje patirtys. Siekiant Ä¯gyvendinti tyrimo tikslÄ… ir uÅ¾davinius, panaudoti literatÅ«ros analizÄ—s pusiau struktÅ«ruotas interviu ir turinio analizÄ—s metodai. IÅ¡siaiÅ¡kinta, kad pradÄ—jusiÅ³ dirbti asmenÅ³ integracijÄ… Ä¯ darbo rinkÄ… sudaro profesinÄ— ir socialinÄ— adaptacijos. DidÅ¾ioji dalis naujai pradÄ—jusiÅ³ dirbti radiologijos technologÅ³ turÄ—jo paskirtus mentorius, sulaukÄ— pagalbos ir paramos, o pagrindiniais sunkumais Ä¯vadino â€“ Å¾iniÅ³ stokÄ…, patirties trÅ«kumÄ… bei atsakomybÄ™. Nepaisant to, kad susidÅ«rÄ— su stresu, baime ir nepasitikÄ—jimu savimi, visi radiologijos technologai rinktÅ³si Å¡iÄ… profesijÄ… pakartotinai.