ОБҐРУНТУВАННЯ КОНСТРУКТИВНИХ ПАРАМЕТРІВ ВДОСКОНАЛЕНОГО РОБОЧОГО ОРГАНУ СЕПАРАЦІЇ КОРЕНЕБУЛЬБОЗБИРАЛЬНИХ МАШИН - С. М. Грушецький; А. В. Рудь; М. М. Корчак; С. М. Замойський (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Картопля є однією з найбільш поширених культур в Україні і займає значну частину аграрних угідь. На даний момент переважно вирощування картоплі в Україні зосереджене на присадибних господарствах. Такі господарства, які зазвичай мають невелику площу землі, становлять більшість виробників картоплі. Особливості присадибних господарств полягають у використанні ручної праці та низькій механізації в технологічних операціях. Україна є одним із світових лідерів у виробництві картоплі, займаючи стабільні позиції у п’ятірці країн з найбільшими обсягами виробництва цієї культури. Однак важливо зазначити, що досягнення таких великих обсягів виробництва картоплі частково відбувається за рахунок традиційних методів та обмеженої механізації у виробничих процесах. Відповідно, метою дослідження є підвищення експлуатаційної продуктивності картоплезбиральної машини і зниження пошкоджень бульб за рахунок обґрунтування конструктивних параметрів вдосконаленого робочого органу сепарації коренебульбозбиральних машин. У статті обґрунтовуються конструктивні параметри вдосконаленого робочого органу сепарації коренебульбозбиральних машин. Досліджено вплив різних параметрів на продуктивність та якість сепарації картоплі, включаючи форму та розміри робочих органів, кут нахилу їхніх елементів, швидкість руху тощо. Результати дослідження дозволяють розробити оптимальну конфігурацію робочого органу, що забезпечить підвищену продуктивність та ефективність збирання картоплі з мінімальними втратами та пошкодженням продукції. Висновки статті можуть бути корисними для виробників та дослідників сільськогосподарської техніки для поліпшення якості та ефективності картоплезбиральних машин.