НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ АЛЬТЕРНАТИВНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ - Наталія Кондратенко; Марина Новікова; Наталя Матвєєва (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена актуальним питанням визначення напрямів підвищення ефективності стратегії розвитку підприємств альтернативної енергетики України. Встановлено, що Україна має значний потенціал для розвитку вітрової, сонячної, біоенергетичної та малої гідроенергетики. Проте реалізація цього потенціалу стримується низкою бар’єрів: нестабільним регуляторним середовищем, обмеженим доступом до інвестицій, воєнними ризиками, недостатнім рівнем інновацій та управлінської зрілості. В таких умовах постає потреба у стратегічному переосмисленні підходів до розвитку підприємств галузі, адаптації їх до динамічних змін ринку та глобальних трендів декарбонізації. Проведено SWOT-аналіз підприємств альтернативної енергетики України. Доведено, що удосконалення стратегічного управління доцільно здійснювати через впровадження сучасних управлінських інструментів, серед яких стратегічна карта розвитку, система ключових показників ефективності (KPIs) та інтеграція стейкхолдерів у стратегічне планування. Визначені ключові напрями підвищення ефективності стратегії розвитку підприємств альтернативної енергетики України.