ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД УПРОВАДЖЕННЯ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ ПРОСВІТИ: ВЗАЄМОДІЯ ПАРЛАМЕНТІВ З ДІТЬМИ ТА МОЛОДДЮ - Mariia Hrynova; Iryna Ivaniuk; Liudmyla Parashchenko (Український педагогічний журнал)
У статті представлено результати аналітичного огляду закордонного досвіду взаємодії парламентів з дітьми та молоддю щодо впровадження парламентської просвіти. Метою дослідження є аналіз практичного досвіду взаємодії парламентів різних країн з дітьми та молоддю, що спрямований на підвищення обізнаності про парламентську діяльність та демократичні політичні процеси. З’ясовано, що серед освітніх активностей для дітей і молоді дієвими формами впровадження парламентської просвіти є такі: молодіжний парламент, екскурсії в будівлі парламентів, стимуляційні ігри, освітні візити учнів і студентів до парламенту, зустрічі з політиками та експертами, онлайн-уроки, навчальні активності з використанням цифрових інструментів, виставки, конкурси, фестивалі, вікторини, а також навчальні курси та стажування для студентів. Зазначено, що серед активностей для педагогів основними формами взаємодії з боку парламентів є такі: підвищення кваліфікації вчителів з викладання парламентської просвіти у вигляді вебінарів і дистанційних курсів, навчання майбутніх учителів, надання доступу до готових конспектів навчальних занять, створення мережі вчителів з парламентської просвіти, надання статусу вчителя-посла з парламентської просвіти. Звернуто увагу, що навчально-інформаційні ресурси з парламентської просвіти розміщуються в електронному вигляді та є в загальному доступі на сайтах парламентів, онлайн-порталах для дітей і молоді, створених освітніми центрами або службами парламентів, та на сайтах молодіжних парламентів. Вони містять адаптовану для кожної вікової цільової аудиторії інформацію про діяльність парламенту країни,  пропонують як онлайн інтерактивні ресурси, відео, аудіо, так і електронні версії друкованих матеріалів. Надано на основі закордонного досвіду рекомендації для Освітнього центру Верховної Ради України щодо використання дієвих форматів взаємодії з дітьми та молоддю у здійсненні парламентської просвіти за такими категоріями: освітні  активності для дітей і молоді, активності для педагогів, навчально-інформаційні ресурси.