Відповідальність за розголошення таємниці усиновлення: міжнародно-правові стандарти та національне законодавство України - A. S. Kolisnyk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Охорона дитинства, забезпечення всебічного нормального фізичного, інтелектуального, психологічного та соціального розвитку дітей є одним із основних напрямків внутрішньої державної політики кожної держави. В сучасних умовах інститут усиновлення (удочеріння) набувають, поряд із національним, міжнародного статусу. Тому і правила та вимоги щодо усиновлення встановлюються як на рівні внутрішньонаціонального законодавства, так і на рівні міжнародних нормативно-правових актів.