Osmanlı Diplomasisinde “Tayinat” Sisteminin Uygulanışı ve Kaldırılışı (1794) Üzerine Bazı Tespitler - Hacer Topaktaş (Akademik İncelemeler Dergisi)
Avrupa ülkelerinin kendi diplomatik yapısı içerisinde görülmeyen bir uygulamaolarak tayinat sistemi, Osmanlı başkentine gelen yabancı elçileringünlük masraflarının belirli bir süre için ve belirli kaideler üzere OsmanlıDevleti’nce karşılanması usulüdür. Bu usule göre yabancı elçilerin günlükyiyecek içecek ve bazılarının kira vb. gibi masrafları Osmanlı hazinesindenödenmiştir. Söz konusu uygulama ile ilgili olarak şimdiye dek etraflı bir çalışmayapılmadığı gibi, sistemin uygulanışı, uygulamada ne gibi farklılıklarıngörüldüğü ve Sultan III. Selim döneminde, 1794’te diplomaside yapılanreformlar çerçevesinde tayinat sisteminin kaldırılışını getiren gelişmelerüzerinde de durulmamıştır. Bu makalede tayinat sisteminde görülen farklıuygulamalara dair bazı tespitler yapıldığı gibi, genel bilinenin dışında tayinatusulünün 1794’te kaldırıldıktan sonra da birçok kere Babıâli tarafındanbazı yabancı elçilere tayinat verildiği ortaya konulmaktadır.