Ağ Kafeslerde Yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığı Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792)’in Kan Protein düzeyleri - Asiye Başusta; Murat Dağ (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bu çalışmada Keban Baraj Gölü'nde ağ kafeslerde yetiştirilen gökkuşağı alabalığının kan protein düzeylerinin aylık değişimi incelendi. Bir yıl boyunca gökkuşağı alabalıklarından aynı yaş gurubundan her ay 10 örnek alınarak toplam boy ve canlı ağırlıkları ölçüldü. Kaudal venadan alınan kan örneklerinin serumu çıkarılarak; total protein, albumin, globulin ve fibrinojen miktarları belirlendi. İncelenen kan protein düzeylerinden; total protein (TP) 4,52 g/dl, albumin 2,37 g/dl, globulin 2,15 g/dl olarak yıl içerisinde en yüksek Mart ayında bulunmuştur. Fibrinojen ise en yüksek Ocak ayında (198,74 mg/dl) bulunmuştur. Toplam protein, albumin ve globulin düzeyleri en düşük kış aylarında bulunurken fibrinojen yaz aylarında en düşük miktarda bulunmuştur. İstatistiki analiz sonuçlarına göre tüm ölçümlerin aylık değişimleri önemli bulunmuştur. Albumin, globulin, fibrinojen değerleri ile toplam boy ve canlı ağırlık ve değerleri arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur ve bu değerlerin aylık değişimleri önemli bulunmuştur.