OLAY ÇİZGİSİ ODAKLI HİKÂYE OKUMA YÖNTEMİ, YILDIZ TOZU ÖRNEĞİ - Mehmet Özdemir (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Hikâye, roman, masal, destan vb. anlatıma dayalı metinlerin okunup anlasılmasında birtakım zorluklarla karsılasıldığı bilinen bir gerçektir. Bu bakımdan bu tür metinlerin çözümlemeleri ile ilgili değisik yöntemler gelistirilmistir. Bu yöntemlerin genel amacı okunacak olan metnin konu, ana düsünce ve yan düsünceler, olay örgüsü, kahramanlar, yer, zaman vb açılardan çözümlemeyi amaçlamaktadır. Bunun dısında anlatıma dayalı metinlerin özetini çıkarmak da okuyucular için ayrı bir zorluk olusturmaktadır. Çünkü okumaktan maksat, okuma kültürü olusturmak, öğrenmek ve okuduklarımızdan edebî bir zevk almaktır. Bu bakımdan bizim bu makalede ele aldığımız “Olay Çizgisi Odaklı” okuma yöntemimiz, yukarıda saydığımız zorluklara birkaç açıdan çözümler içerdiğinden önem taşımaktadır.