Tüylü Fiğ Vicia villosa L. ve Koca Fiğ Vicia narbonensis L. 'in Arpa Hordeum vulgare L. ile Farklı Oranlardaki Karışımlarının Silaj Kalitesine Etkileri - Suzan Altınok (Journal of Agricultural Sciences)
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlas ı nda 1999-2000 y ı l ı yetiştirme mevsimi boyunca yürütülen bu ara şt ı rmada materyal olarak tüylü fi ğ Vicia villosa L. 'in L-626 nolu hatt ı ile koca fi ğ Vicia narbonensis L. 'in L-1025 nolu hatt ı ve Tokak 157/37 arpa Hordeum vulgare L. çeşidi kullan ı lm ış t ı rıDenemede iki fiğ türü yal ı n olarak ve arpa ile farkl ı karışı m oranları şeklinde yetiştirilmi ştir. Karışı m oranlar ı ; 1 %100 yal ı n tüylü fiğ , 2 %80 tüylü fiğ+%20 arpa, 3 %60 tüylü fi ğ+%40 arpa, 4 %40 tüylü fi ğ +%60 arpa, 5 %20 tüylü fi ğ+ %80 arpa, 6 %100 yal ı n arpa, 7 %100 yal ı n koca fiğ , 8 %80 koca fi ğ +%20 arpa, 9 %60 koca fi ğ +%40 arpa, 10 %40 koca fi ğ +%60 arpa, 11 %20 koca fiğ + %80 arpa şeklindedir. Farkl ı karışı mlar ı n yer ald ığı parseller daha sonra arpa süt olum dönemde iken hasat edilerek bitkiler soldurulmu ş , doğ ranm ış ve 2 I'lik cam kavanozlarda hava almayacak şekilde bast ı r ı l ı p, kapat ı larak silaj yap ı lm ışt ı r. Hasattan sonra bir miktar ot örne ğ i de güneşte kurutulmu ştur. 25 gün sonra aç ı lan silajlarda baz ı fiziksel gözlemler yap ı lm ış , kuru madde ve pH's ı na da bak ı larak flieg puanlar ı hesaplanm ışt ı r. Ayr ı ca kuru ot ve silaj örneklerinde kuru madde üzerinden ham protein oranlar ı hesaplanmışt ı r. Sonuçta, yal ı n olarak ve arpa ile farkl ı karışı m oranlar ı şeklinde yeti ştirilen tüylü fiğ ve koca fiğde en kaliteli silajlar kar ışı mda arpa oran ı n ı n fazla olmas ı koş ulu ile elde edilmi ştir. Buna ra ğ men, yap ı lan tüm fiziksel analizler ve kalite s ı n ı fland ı rmas ı na gore yal ı n tüylü fiğ ve %80 tüylü fiğ+%20 arpa karışı mlar ı hariç diğer tüm karışı mlardan çok iyi, iyi ve orta kalite de silaj elde edilmi ştir. Araşt ı rma sonucuna göre ham protein oranlar ı karşı laşt ı r ı ld ığı nda özellikle koca fiğ+arpa karışı mlar ı n ı n silaj yap ı larak değ erlendirilmesi güneşte kurutulmas ı ndan daha olumlu sonuçlar vermi ştir