Političke determinante diplomatske mreže Republike Srbije - Đorđe Pavlović (Međunarodna politika)
U ovom istraživanju je na primeru mreže srpskih diplomatskih predstavništava testirana relevantnost četiri političke determinante za koje je u dosadašnjoj naučnoj literaturi utvrđeno da utiču na oblikovanje diplomatskih mreža (geografska blizina države prijema, njena vojna i ekonomska moć, reciprocitet diplomatskog predstavljanja i ideološka bliskost između države prijema i države odašiljanja). Osim toga, proverena su i tri dodatna politička faktora, koji su karakterističniji za Republiku Srbiju: prisustvo Srba ili srpskih državljana u zemlji prijema, stav države prijema prema statusu Kosova i Metohije, kao i njena pozicija prema članstvu u vojnim savezima. Rezultati istraživanja pokazuju da su svih sedam političkih determinanti relevantne za oblikovanje srpske diplomatske mreže, bez obzira na manja odstupanja po pitanju trećeg i znatnija kod četvrtog političkog faktora. Dodatni značaj ovog rada je i proveravanje relevantnosti navedenih sedam determinanti za konfiguraciju mreže srpskih izaslanstava odbrane.