Mandarin Üretiminin Ekosistem Üzerindeki Etkisi: Enerji Tüketimi ve Karbon Emisyonlarının Analizi - Serhan Candemir; Kemalettin Ağızan; Hasan Gökhan Doğan; Zeki Bayramoğlu (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Tarım sektörü, yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkileriyle öne çıkan bir alandır. Bu çalışmanın amacı, mandarin üretim süreçlerindeki enerji kullanımını ve karbon emisyonlarını analiz ederek, çevresel sürdürülebilirliği sağlamak adına çözüm önerileri sunmaktır. 2021-2022 üretim sezonunda Adana ilinde gerçekleştirilen araştırma, mandarin üretiminin çevreye olan etkilerine ilişkin önemli bilgiler sağlamaktadır. Elde edilen verilere göre, mandarin üretiminde kullanılan enerjinin büyük bir kısmı kimyasal gübreler (%33,88), sulama suyu (%23,94) ve pestisitlerden (%23,10) gelmektedir. Çalışma kapsamında, mandarin üretiminde toplam enerji girdisi 41604,60 MJ ha-1, enerji çıktısı ise 156582,40 MJ ha-1 olarak hesaplanmıştır. Üretim faaliyetlerinin toplam karbon emisyonu 954,69 kg CO2-eq kg-1 seviyesinde bulunmuş olup, emisyonların %25,97'sinin azotlu gübre kullanımından kaynaklandığı belirlenmiştir. Bu bulgular, mandarin üretiminde enerji verimliliğini artırmak için özellikle kimyasal gübre kullanımının azaltılmasının önemli olduğunu göstermektedir. Enerji tüketimini optimize etmek ve karbon emisyonlarını düşürmek adına, çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Özellikle, kimyasal gübrelerin yerine çiftlik gübresi ve organik gübre gibi alternatiflerin kullanılması, mandarin üretiminden kaynaklanan çevresel etkilerin azaltılmasına katkı sağlayabilir.