Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Dersini Alan Hemşirelik Öğrencilerine Akran Eğitimi ile Verilen İlaç Uygulamaları Eğitiminin Etkisi - Rümeysa Nur Çetin; Esra Çekerek; Ahmet Canlıca; Sümeyye Yıldız; Emine Güneş Şan (Artuklu Health)
Giriş: İlaç hataları, küresel bir sağlık sorunudur. Yetişkin hastalara kıyasla çocuk hastalarda ilaç hataları daha sık görülmektedir.Yöntem: Çalışma yarı deneysel araştırma türlerinden biri olan ön test son test kontrol gruplu olarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi Gazi Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Hemşirelik Anabilim Dalı’nda öğrenim gören 3. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Verilerin toplanması için “Öğrenci Tanımlayıcı Özellikler Formu”, “Pediatrik İlaç Uygulama Gözlem Formu”, “Akran Mentörlüğü Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışma iki aşamada yürütülmüştür. Birinci aşamada akran mentörler eğitilmiştir. İkinci aşamada; akran eğiticiler ve yetişkin araştırmacılar, öğrencileri eğitmiştir. Verilerin analiz sürecinde, gruplar arasında karşılaştırma yapmak için bağımsız gruplarda t-testi kullanılmıştır. Grup içi karşılaştırmalarda ise bağımlı gruplarda t testi yapılmıştır.Bulgular: Gruplar (akran eğitim grubu n=90, yetişkin eğitim grubu n=88), benzer sosyodemografik özelliklere sahiptir (p>0,05). Akran ve yetişkin mentörlüğü grubunda yer alan öğrencilerin ön test ve son test puan artışları istatiksel olarak anlamlı olup, gruplar arasında anlamlı bir fark yoktur (p>0,05).Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelik 3. sınıf öğrencilerinin çocuklarda ilaç uygulama sürecine akran öğretiminin olumlu etkisi olduğunu gösteren bulgular elde edilmiştir.