Діаспора як об’єкт та суб’єкт публічної дипломатії - Микола Трофименко (Історико-політичні проблеми сучасного світу)
У роботі автор розглядає діаспори держав, які перетворюються на повноцінних акторів міжнародних відносин та все частіше стають суб’єктами та об’єктами публічної дипломатії. Уряди держав намагаються налагодити ефективну комунікацію та співпрацю із своїми діаспорами сприяючи інституціоналізації їх об’єднань, створюючи державні агенції, що обіймаються питаннями взаємодії уряду із діаспорою. Особливо важливе значення діаспори мають для невеликих країн через брак коштів, що країна може залучити на реалізацію своєї зовнішньої політики, організацію дипломатичних представництв. Діаспори Ізраїлю, Греції, Вірменії тощо у США, наприклад, суттєво впливають на формування політики Сполучених Штатів відносно своїх історичних батьківщин, сприяючи розвитку двосторонніх відносин.