Wybrane zagadnienia dotyczące statusu kobiet w prawie kolonii angielskich w Ameryce Północnej - Katarzyna Maćkowska (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Przedstawione w tytule artykułu zagadnienia badawcze stanowią przedmiot analizy w dwóch głównych aspektach, po pierwsze, statusu kobiet w prawie prywatnym, warunkowanym ogólnymi zasadami regulującymi zdolność prawną oraz zdolność do czynności prawnych i po drugie, statusu kobiet w sferze prawa publicznego, w tym także możliwości oddziaływania na sposób sprawowania władzy. Rozważania niniejsze oparto przede wszystkim na metodzie analizy źródeł prawa, a sam artykuł ma charakter przyczynkowy. Materiały źródłowe cytowane w przypisach zgromadzone zostały w wersji drukowanej podczas kwerendy w Bibliotece Kongresu USA.