Omsorgens innhold og mangfold - Fenomenet omsorg sett fra et flerfaglig perspektiv - Trine Klette; Tormod Kleiven; Mary H. Kalfoss; Liv Halvorsrud; Jenny Owe (Tidsskrift for Omsorgsforskning)
I denne artikkelen utforskes omsorgsfenomenet i lys av ulike faglige perspektiver, henholdsvis diakoni, tilknytningsteori, sykepleie og livskvalitetsforskning. Hensikten er å bidra til å utdype og klargjøre fenomenet med særlig tanke på det økende behovet for tverrfaglig samarbeid på ulike områder. Vi har benyttet beskrivelser av omsorg som henholdsvis en menneskelig tilstand, et moralsk imperativ/ideal, et mellommenneskelig forhold og en terapeutisk intervensjon for å tydeliggjøre sammenfall og ulikheter mellom perspektivene. Gjennom litteraturstudier og en reflekterende tilnærming til materialet kom vi fram til at det eksisterer flere og til dels overraskende fellestrekk mellom de valgte perspektivene. Emneord: omsorg, sykepleie, diakoni, tilknytning, livskvalitet