COVİD-19 PANDEMİSİ İŞE YENİ BAŞLAYAN HEMŞİRELERİN MESLEĞE ADAPTASYONLARINI VE İŞ MOTİVASYONLARINI NASIL ETKİLEDİ? HEMŞİRE DENEYİMLERİ: FENOMENOLOJİK BİR ÇALIŞMA - Nurşen Kulakaç; Hakan Timur; Nilgün Ulutaşdemir; Sevda Uzun (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Amaç: Bu çalışma COVİD-19 pandemisi sürecinin işe yeni başlayan hemşirelerin mesleğe adaptasyonlarını ve iş motivasyonlarını nasıl etkilediğini derinden incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma nitel araştırma modelinin durum çalışma deseni kapsamında görüşme yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular: Pandemi sürecinde işe başlayan hemşirelerin yoğun çalışma saatleri, koruyucu ekipman sıkıntısı, günlük streslerinde artış, kişisel sağlıkları ve sevdiklerinin risk ile karşı karşıya kalması gibi sorunlar yaşadıkları ve bu yaşanan sorunların hemşirelerin mesleğe adaptasyonlarını ve motivasyonlarını olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. Sonuç: COVID pandemisinin işe yeni başlayan hemşirelerin adaptasyon ve motivasyon süreçlerinin olumsuz etkilediği görülmüştür.