Деякі правові питання освоєння підземного простору для містобудівних потреб - N. O. Roman (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Статтю присвячено окремим правовим аспектам освоєння підземного простору для містобудівних потреб в Україні. Розглянуто особливості правового регулювання процесу освоєння підземного простору у вітчизняному законодавстві як загалом, так і для містобудівних потреб зокрема. Проаналізовано особливості понять «підземний простір», «земля», «земельна ділянка» у законодавстві та науковій доктрині. Сформульовано пропозиції щодо вдосконалення правового регулювання суспільних відносин, пов’язаних зі створенням та використанням підземних просторових об’єктів для містобудівних потреб. Розглянуто проблемні питання створення та легалізації останніх. Проаналізовано історію підходів до виникнення та оформлення права власності на підземні об’єкти, пов’язані із земельними ділянками, світовий досвід використання та дії 3D кадастрів, виокремлено правові та технічні особливості запровадження, використання таких відомостей. Підкреслено необхідність створення системи 3D кадастру в Україні, проаналізовано сучасний стан Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, досліджено аспекти розвитку протягом останніх років у напрямку цифровізації та використання геопросторових даних, а також окреслено подальші перспективи запровадження 3D кадастру у нашій державі. Розглянуто окремі приклади оформлення права власності на підземні об’єкти у європейських країнах, зокрема країнах Північної Європи. На прикладі законодавства та судової практики Королівства Нідерланди продемонстровано як необхідно вирішувати проблему реєстрації права власності на підземні складові об’єктів, що виходять за межі земельних ділянок, на яких розміщені наземні частини будівель та зроблено відповідні пропозиції щодо зміни чинного вітчизняного законодавства. Розглянуто розроблену Кабінетом Міністрів України концепцію створення Національної системи реєстрів та кадастрів нерухомості та запропоновано поглиблену уніфікацію і синхронізацію даних про земельні ділянки як просторові об’єкти та підземні будівлі у відповідних електронних державних реєстрах.