Sözceleme ve Göstergebilim - Zeynel Kıran (Dilbilim Araştırmaları Dergisi)
Göstergebilimin konusu «anlam»dır. Anlam felsefeden dilbilime, budunbilimden tarihe, ruhbilimden toplumbilime «insanbilimleri» adı altında toplanan bilim dallarının tümünü ilgilendiren son derece geniş bir alandır. Göstergebilim dilin değişik biçimleriyle kavranan anlamın görünen kısmıyla, yani anlamı gerçekleştiren, onu iletişimsel kılan söylemle ilgilenir. Göstergebilim kuramı anlatısal metinlerden yola çıkılarak oluşturulmasına karşın, açıklayıcı gücü sayesinde, bu alanı aşmıştır. Anlamla ilişkili olarak ortaya koyduğu genel varsayımlar, bugün her tür metne, ayrıca toplumsal davranışlara, insan ilişkilerine, kurumlara, uzamların kullanım ve düzenlenmesine kadar pek çok değişik kültürel olguya uygulanabilmektedir.