Проблема легітимації українських збройних формувань у період АТО на сході України - Zoriana V. Hodunok (Психолінгвістика)
У статті досліджено проблему легітимації українських збройних формувань (Національної гвардії, Збройних сил України, внутрішніх військ тощо) у проведенні АТО – війни на сході України. Використовуючи герменевтичний, семіотико-структуральний та психолінгвістичний підходи, авторка аналізує тексти заміток і репортажів – новинного воєнно-політичного дискурсу, – опубліковані на українських новинних ресурсах, зокрема на сайтах 5 Каналу, Каналу 24, Espreso та ін. Акцентуючи увагу на номінаціях «нашого» («військові», «військовослужбовці», «бійці» тощо) і «чужого» («терористи», «бойовики», «сили противника» тощо) у картині світу, у статті обґрунтовується вживання в новинних матеріалах тих номінацій, які актуалізують семантику захисту й оборони. Авторка називає різні способи легітимації дій українського військового (ряд рекламних роликів соціального спрямування, тексти ЗМК, найперше інформаційні, спрямовані на масову аудиторію тощо), акцентуючи важливість системного підходу у творенні його позитивного іміджу. Проведені вільні асоціативні експерименти вказують на традицію сприйняття масовою свідомістю образу українського військового і водночас засвідчують зміни у його сприйнятті, спричинені певними факторами, зокрема психологічними, політичними, економічними тощо.