Аналіз і вибір методів кастомізації saas-рішень, побудованих за допомогою технологій cloud-native - Назарій Романків; Дмитро Ситніков (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості)
Предметом дослідження є методи кастомізації SaaS-рішень. Мета статті – визначити цілісну стратегію кастомізації SaaS-рішень, розроблених за допомогою технологій cloud-native. Завдання: проаналізувати сучасні підходи щодо архітектури SaaS-застосунків; виявити основні методи кастомізації для сучасних SaaS-застосунків; дослідити та встановити спосіб кастомізації інтерфейсу SaaS-застосунків; на підставі проведеного дослідження визначити цілісну стратегію кастомізації SaaS-застосунків. Упроваджуються такі методи: аналіз і синтез – для вивчення технологій, що зі свого боку використовуються для побудови SaaS-застосунків; абстрагування та узагальнення – для визначення загальної архітектури SaaS-застосунку; синтез вебтехнологій – для вибору методів кастомізації SaaS-застосунків та побудови алгоритму вибору методу кастомізації. Досягнуті результати: досліджено сучасну архітектуру SaaS-застосунків; обрано методи кастомізації SaaS-застосунків, а також визначено цілісну стратегію щодо кастомізації SaaS-застосунків; визначено метод модифікації інтерфейсу SaaS-застосунків, що дає змогу виконувати кастомізацію вебінтерфейсу SaaS-застосунку незалежно від конкретного фреймворку front-end. Висновки: сучасна архітектура SaaS-застосунків є комплексною та основана на мікросервісній архітектурі, підході multi-tenant, хмарних технологіях і веббраузері; методи кастомізації SaaS-застосунків мають розроблятися незалежно від певних технологічних стеків, щоб задовільнити потреби більшості або всіх користувачів SaaS-застосунку в кастомізації; підхід API-first є фундаментальним у побудові кастомізованого SaaS, оскільки він є основою для створення будь-якої автоматизації чи пов’язаної бізнес-логіки; webhooks є найкращою опцією для реалізації підписки на події, що відбуваються в SaaS-застосунку, незалежно від технологічного стеку; визначена стратегія кастомізації SaaS-застосунків дає змогу робити кастомізацію незалежно від певного технологічного стеку й, окрім реалізації бізнес-логіки, також покриває модифікацію інтерфейсу.