Bilimsel İletişim Bağlamında “Dijital Reklamcılık” Çalışmalarının Bibliyometrik Analizi - Emrah Başer (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi)
ÖZTemel yaşam pratiklerinin teknoloji odaklı geliştiği ve değiştiği günümüz koşullarında dijitalleşme kavramı her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Dijitalleşmenin modern bireyin yaşamında daha fazla yer etmesi tüm alanlarda dijitalleşme sürecini de beraberinde getirmektedir. Reklamcılık disiplini de dijitalleşme sürecinden payına düşeni gerek akademik yayınlarda gerek sektörel uygulamalar noktasında almaktadır. Bu bağlamda, literatür incelendiğinde son on beş yılda sürekli artış gösteren bir şekilde dijital reklamcılık konulu çalışmaların yapıldığı görülmektedir. Bu araştırmanın temel amacı “digital advertising” kavramı çerçevesinde yapılan çalışmaların bibliyometrik yöntemle incelenmesidir. Çalışma kapsamında Web of Science veri tabanında “digital advertising” sözcükleri aratılarak 205 araştırma makalesine ulaşılmıştır. Bibliyometrik analiz yöntemiyle analizi gerçekleştirilen verilerden elde edilen bulgular yayınların yıl, ülke, üniversite, yazar, atıf sayısı ve anahtar sözcük kullanım durumları ile ilgilidir. Bu çalışmada, WoS’ta yer alan ve araştırmaya dahil edilen 205 yayının yıllara göre dağılımı incelendiğinde 2008-2022 yılları arasında yayınların yapıldığı belirlenmiştir. En çok yayın yapılan ülke Amerika Birleşik Devletleri olurken, en çok yayın yapan üniversite ise Northwestern Universitesidir. En çok yayın yapan yazarların Johnson G.A., Lewis R.A., Truong Y. ve Zhu X olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya dahil olan 205 yayın içerisinden en fazla atıf alan yayınlar Bakir V., Bart Y. ve Stephan A.T.’ye ait yayınlardır. En sık tekrarlanan anahtar sözcükler incelendiğinde ise bu sözcüklerin sırasıyla “digital advertising”, “advertising”, “social media”, “facebook” ve “digital” sözcükleri olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Dijital reklamcılık, Dijitalleşme, Reklamcılık, Bibliyometri, Bibliometrix.