Spol in nadljudje v ameriški znanstveni fantastiki - Anamarija Šporčič (Vestnik za Tuje Jezike)
Prispevek predstavlja zgoščen prikaz, kako so darvinistična geneza žanra superjunaške znanstvene fantastike ter ukoreninjenost binarnih spolnih upodobitev, patriarhalnih vzorcev in hierarhij zamaknili pojav transspolnih superjunakov v žanru, poleg tega pa predpostavi, da je prav izjemna rigidnost žanra in njegovih postulatov sčasoma omogočila subverzivne upodobitve superjunakov in superjunakinj, najprej v feminističnem in kasneje v transspolnem kontekstu. Znanstvena fantastika je tudi danes še vedno pogosto razumljena kot izrazito moški žanr, kar je še posebej očitno v podžanru zgodb o superjunakih, ki kot superiorne poveličujejo predvsem tradicionalno moške lastnosti. Kljub teoretično neomejenim in z družbenimi normami neobremenjenim možnostim žanra za raziskovanje, prevpraševanje in eksperimentiranje je skozi analizo zgodovine obravnave spola v znanstveni fantastiki razvidno, da le-ta pogosto odraža družbene trende iz časa nastanka literarnega dela, ali pa za njimi celo zaostaja. Zgodovinsko gledano so bile ženske v superjunaških zgodbah marginalizirane, prikazane predvsem kot spremljevalke ali spolni objekti, redko pa so imele enake moči ali vloge kot moški superjunaki. Zgodnji ženski liki v znanstveni fantastiki so bili predstavljeni predvsem kot grožnja ali predmet poželenja. Ženske superjunakinje so se pojavile počasi in pogosto skozi moško perspektivo, kar je utrjevalo patriarhalne norme. V šestdesetih in sedemdesetih letih vzpon feministične znanstvene fantastike prinese prve bolj radikalne reinterpretacije spola, od devetdesetih let naprej pa sodobni trendi kažejo na večjo raznolikost in vključenost raznovrstnih, tudi transspolnih, likov. Kratki predstavitvi obstoječih transspolnih superjunakov ter njihovih prednosti in slabosti sledi analiza mladinskega romana Dreadnought (2017) avtorice April Daniels, ki predstavlja reprezentativen primer ubesedenja transspolne izkušnje s pomočjo subverzije superjunaškega arhetipa.