Вплив зміни тиску гідравлічної системи на динамічні характеристики гідравлічного привода - Роман Єременко (Mechanics and Advanced Technologies)
Об’єктом дослідження є динамічні характеристики гідравлічного привода системи керування літального апарата. З метою покращення стійкості та керованості літальних апаратів існує необхідність визначення закономірності зміни динамічних параметрів привода (запаси по фазі та амплітуді, частоту та амплітуду резонансного піка тощо) залежно від зміни тиску нагнітання гідравлічної системи. В результаті виконання дослідження за наявною математичною моделлю отримано залежність динамічних параметрів гідравлічного привода заданої кінематичної схеми від тиску нагнітання. Встановлено, що зі збільшенням тиску нагнітання динамічні характеристики привода погіршуються: зменшуються запаси по фазі та амплітуді, збільшується пікова амплітуда резонансу і зменшується частота виникнення резонансу, проте для більш точної кількісної оцінки є необхідність у проведенні подальших досліджень з уточненою математичною моделлю. Отримані результати надалі можуть бути застосовані для оптимізації умов роботи приводів систем керування літальних апаратів, джерелом живлення котрих є насос постійної подачі, що працює в комплексі з гідравлічним акумулятором і гідромеханічним автоматом розвантаження.