Å bruke prestegårder til «at fundere Banksedler». Idealisme og interessekamp om det benefiserte gods på riksforsamlingen i 1814. - Daniel Heggelid Rugaas (Teologisk Tidsskrift)
Denne teksten bidrar med en nytolkning om bakgrunnen for at grunnlovsparagrafen om prestegårdsgodset ble vedtatt i 1814. Riksforsamlingens debatt om regulering av prestegårdsgodset i 1814 har sammenheng med opprettelsen av det nye universitetet og samtidige stiftelsesrettslige diskusjoner. Kildeutsagn kan tolkes i retning av en konsistent og prinsipiell argumentasjon i tråd med reglene for vern av integriteten til stiftelser. I Grunnloven ble prestegårdsgodset anvist til å finansiere bestemte, konkrete formål, og denne grunnlovfestingen hadde til hensikt å verne eiendommene – og formålene de skulle tjene – mot vidtgående inngrep fra statens side.