Особливості судового розгляду справ щодо виникнення права земельного сервітуту - N. V. Ilkiv (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Статтю присвячено дослідженню судової практики розгляду справ щодо виникнення права земельного сервітуту. Визначено, що під час здійснення провадження у справах за позовами про встановлення земельного сервітуту суди для вирішення справи й прийняття об’єктивного та неупередженого рішення досліджують такі основні елементи цих правовідносин, як правовий статус суб’єктів та правовий режим об’єктів, щодо яких виникають земельні сервітутні відносини, дотримання процедури звернення за встановленням земельного сервітуту, наявність/відсутність умов встановлення сервітуту, зміст сервітуту та характер обмежень у використанні земельної ділянки її власником чи користувачем. Метою статті є аналіз проблеми правозастосування при судовому розгляді спорів щодо захисту прав землевласників та землекористувачів у разі встановлення земельного сервітуту.