SOSYAL ÖĞRENME KURAMI VE EĞİTİMDE UYGULANMASI - Mustafa Bayrakcı (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Davranışçı kuramların insanın öğrenme biçimine ilişkin görüşlerine çeşitli eleştirilergetiren ve davranışçı kuramların insan davranışını tam olarak açıklayamadığından hareketlegelişen “Sosyal Öğrenme Kuramı” günümüzde eğitim ve psikoloji alanında genişkabul görmektedir. Kimi zaman “Sosyal Bilişsel Kuram” olarak da adlandırılan bu kuraminsanın öğrenmesinin bireysel, çevresel ve davranışsal faktörlerin karşılıklı etkileşimi sonucundaoluştuğunu savunmaktadır. Ayrıca insanın sosyal bir varlık olmasından hareketle,toplumda bireylerin diğer insanları model alarak ve gözlem yaparak da öğrendiği savunulmaktadır.Bu çalışmada Sosyal Öğrenme Kuramının tarihsel gelişimi, temel kavramları vedayandığı temel ilkeler açıklanmaya çalışılmış ve bu kuramın eğitimsel uygulamalarına dikkatçekilmiştir.