Meslek Lisesi Öğrencilerinin Gözünden İdeal Öğretmen Özellikleri ve Becerileri - Yılmaz Sarıer (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Günümüzde öğretmenlik mesleğinde başarıyı yakalamak için öğretmenlerde bulunması gereken özellik ve becerilerin belirlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Öğretmenlerin, öğrencilerinin kendilerinden neler beklediklerini bilmeleri eğitimin kalitesinin yükseltilmesi açısından önemlidir. Bu bağlamda bu araştırmanın temel amacı, meslek lisesi öğrencilerinin, ideal bir öğretmen olarak öğretmenlerinden bekledikleri özellikleri ve becerileri belirlemektir. Bu araştırmada, öğrenci görüşlerine göre, "ideal öğretmen" olgusu incelendiğinden dolayı, fenomonoloji deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ili Odunpazarı ilçesi meslek liselerinde eğitim öğretimine devam eden 410 meslek lisesi öğrencisi oluşturmuştur. Çalışma sonucunda, öğrencilerin öğretmenlerden özellikle göstermelerini bekledikleri temel değerlerin; adalet, sevgi, saygı, hoşgörü, güven, merhamet, yardımseverlik ve çalışkanlık olduğu anlaşılmıştır. Meslek lisesi öğrencilerinin öğretmenlerden bekledikleri ideal öğretmen özellikleri ve becerileriyle ilgili düşünceleri, öğretmenlerin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimi süreçlerinde değerlendirilmelidir. Öğretmenlerin sahip olması gereken özellik ve becerilere ilişkin farklı örneklem ve yöntemlerle (nicel, nitel veya karma) desenlenmiş araştırmalar yapılmalıdır.