مطالعه ریخت شناسی و ساختار تشریحی برخی اندام های رویشی و زایشی در گیاه دارویی هفت‌بند هلویی Polygonum bistorta L.) ) از خانواده Polygonacea - سارا رمضانی; سایه جعفری مرندی; صدیقه اربابیان; فهیمه سلیم پور (زیست‌شناسی کاربردی)
مقدمه: اگر چه همه گیاهان گلدار در مراحل مشابهریخت‌زایی دراندام‌های رویشی و برخی مراحل دراندام‌های زایشی مشترک هستند،اما در میان گونه ها و حتی درون افراد یک گونه هم امکان پاسخ های ناهمگن از لحاظ شرایط نمو اندام‌های مختلف وجود دارد که در نتیجه فعال سازی یا سرکوب بیان ژن‌ها است .شناخت مراحل نمو گل راهی مناسب برای فهم تمایز سلولی و مکانیسم های ژنتیکی لازم برای اندام زایی و ریخت زایی در گیاهان است.هفت بند هلویی (L. ( Polygonum bistorta از خانواده علف هفت‌ بند Polygonaceae گیاهی دارویی است که مطالعات کمی روی ساختار تشریحی آن وجود دارد. هدف از این پژوهش بررسی ساختار تشریحی و تکوین برخی اندام‌های رویشی و زایشیدرجمعیت جمع‌آوری شده از استان همدان بود. روش ها : از رنگ آمیزی های کارمن-زاجی، سبز متیل و هماتوکسیلین-ائوزین جهت بررسی بافت شناسی گیاه استفاده شد. عکس میکروسکوپ الکترونی از گرده نیز تهیه شد . نتایج و بحث. بررسی ها نشان داد که سیستم آوندی ریشه و ساقه مشابه ساختار معمول این اندام‌ها در دولپه‌ای‌ها بوده، در ساقه آوندها بصورت هم‌کنار (کولترال) و در ریشه متناوب و پنتارش هستند. رگبرگ میانی چهار گوش و مزوفیل نردبانی و دارای حفرات هوا وسیع می باشد. مریستم رویشی گنبدی و برجسته است. گل‌آذین سنبله، مادگی ناجور خامه، گرده‌‌ها کروی وسه شکاف منفذی((Tricolpate هستند. تخمک پر خورش، میوه فندقه، برون‌بر با سلول‌های دیواره ضخیم لیگنینی، رویان رشد یافته که لپه‌ها حجم عمده دانه را پر می‌کنند. اگزالات کلسیم در اندام‌های مورد مطالعه دیده نشد.