ЗАСТОСУВАННЯ ГІС У МЕНЕДЖМЕНТІ ПРОЄКТІВ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ: АНАЛІТИЧНІ ІНСТРУМЕНТИ ТА УКРАЇНСЬКИЙ ДОСВІД - Сергій Тимченко (Економіка та суспільство)
У статті досліджено використання геоінформаційних систем (ГІС) у менеджменті проєктів з безпеки дорожнього руху. Обґрунтовано актуальність переходу до даних-орієнтованих рішень у транспортному плануванні. Розглянуто методи просторового аналізу ДТП (геокодування, оцінка щільності, кластеризація, буферизація, просторово-часовий аналіз), структуру ІТ-архітектури ГІС-рішень, практичні приклади з міст України та міжнародний досвід. Представлено кейс аналізу аварійності в Києві. Запропоновано рекомендації для менеджерів проєктів щодо впровадження ГІС для підвищення прозорості, ефективності рішень та досягнення KPI. Окрему увагу приділено ролі інтерактивних дашбордів у комунікації зі стейкхолдерами. Отримані результати можуть бути корисними для подальшого вдосконалення підходів до управління дорожньою безпекою, зокрема під час обґрунтування інфраструктурних змін і моніторингу їхньої ефективності в динаміці.