ÇOCUKLARIN ONLINE YASA DIŞI AKTİVİTELERİNİN ÖNLENMESİ - Rabia Pelin Opan Gündal (Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi)
Günlük yaşamımızda internet kullanımı son derece yaygınlaşmış olup artık her yaştan kişi interneti rahatça kullanabilmektedir. Günümüzde birçok alanda kullanılmakta olan internet, hukuka uygun veya yasal eylemler gerçekleştirmek amacıyla kullanılmasının yanı sıra illegal aktivitelere de zemin sağlamaktadır. Nitekim bilişim suçları da bu şekilde ortaya çıkmıştır.İstatistiklere göre, internet ortamında bilişim suçları gibi gerçekleştirilen yasa dışı eylemlerin sayısı, internet kullanımının yaygınlığına bağlı olarak her geçen yıl hızla artmaktadır. Pek tabii, internete erişimin oldukça pratik ve kolay olmasından dolayı online yasa dışı eylemleri yalnızca yetişkinler değil; çocuklar da gerçekleştirebilmektedir. Öyle ki, online ortamlarda gerçekleştirilen yasa dışı eylemlere ilişkin analiz edilen verilerde çocukların payı her geçen yıl artış göstermektedir. Dolayısıyla bu husus, önüne geçilmesi gereken güncel bir sorun haline gelmiştir.Bu bağlamda çocukların online ortamlarda gerçekleştirecekleri yasa dışı eylemlerinin önlenmesi hem çocukların sağlıklı gelişimlerini tamamlayabilmeleri hem de toplum yararı açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu nedenle, çocukların online ortamlarda yasa dışı aktivitelerin önlenmesi için birtakım hukuki düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.