ANALIZA EVOLUȚIEI ISTORICE A LOBBYSMULUI - Veronica ARNĂUT (Legea și Viața)
Fiind un concept care a luat naștere în spațiul anglo-american, fenomenul de lobby a apărut și evoluat în țările-mamă, care sunt considerate a fi Statele Unite ale Americii și, mai puțin, Marea Britanie. Astfel, ulterior studierii evoluției acestuia prin metoda analizei istorice, utilizată pentru cercetarea originii și evoluției în timp în cadrul spațiului anglo-american, fenomenul lobbysmului necesită a fi cercetat prin prisma comunității europene, primele urme ale acestuia fiind observate încă din 1957, odată cu semnarea Tratatelor de la Roma. Acest eveniment a reprezentat un punct decisiv în privința activității lobbysmului în cadrul Uniunii Europene, cunoscând, de atunci și până în prezent, mai multe etape de evoluție și modernizare.