Eceabat İlçesi (Çanakkale) Tarım Topraklarının Verimlilik Durumlarının Belirlenmesi - Mehmet Parlak (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araştırma Çanakkale’ye bağlı Eceabat ilçesi tarım topraklarının verimlilik durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla araştırma alanını temsil edebilecek şekilde 116 toprak örneği alınmış ve bu örneklerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre topraklar değişik miktarlarda kireç içermekte olup, hafif alkalin, tuzsuz, düşük organik madde ve yüksek potasyum içermektedirler. Toprakların fosfor (toprakların % 50.86’ sı), çinko (toprakların % 83.62’ si) ve mangan (toprakların % 58.62’ si) miktarları yetersiz, fakat kalsiyum (toprakların % 90.52’ si), magnezyum (toprakların tamamı), bakır (toprakların % 99.14’ ü) ve demir (toprakların tamamı) miktarları ise yeterlidir.